Cukorbetegek valódi és hamis reményei

Népbetegség a diabétesz, közismert nevén a cukorbaj, amely legalább 150 millió embert érint a világon.

Az előrejelzések szerint ez a szám 2025-re akár a 300 milliót is elérheti. A magyarországi lakosság 7 százalékánál felismerték már vizsgálatokkal ezt a kórt, de a szakorvosok véleménye szerint még egyszer ennyien lehetnek, akik cukorbetegek ugyan, de semmiféle kezelésre nem jelentkeztek, s egyelőre nem is tudnak egészségromlásukról.
A cukorbetegség genetikailag kódolt és az élet folyamán kialakult változatai ma még nem gyógyíthatók. Annál inkább megérdemlik a figyelmet, hiszen például a 2-es típusú betegek aránya a világon az utóbbi három évtized alatt megháromszorozódott.


Gyakorló diabéteszesek jól tudják, hogy ezzel a tipikusan életmód-betegséggel miként lehet, és hogyan kell együtt élni. Számukra a "recept", a megszokott életmenet már szinte rutinszerű: diabetikus táplálkozás, sok mozgás, rendszeres vércukorszint mérés és naponta többször is a személyre szabott mennyiségű inzulin adagolása. Vagyis, figyelemmel, fegyelemmel ez a betegség karbantartható. A trend ennek ellenére rendkívül riasztó: egy cukorbetegnek sokkal rosszabbak az életkilátásai, mint a hasonló korú és hasonló körülmények között élő egészséges embernek.

A 2-es típusú cukorbetegség felfedezésének időpontjában az esetek túlnyomó többségében már magasabb vérnyomásértékeket lehet mérni, vagyis a magasvérnyomás-betegség is fennáll, és ezt kíséri a vérzsírok emelkedett szintje, a „jó koleszterin" (HDL koleszterin) csökkent értéke és a hasra történő elhízás. Mindez a 2-es típusú cukorbetegség alapját képező inzulin rezisztencia (az inzulin hatékonysága csökken, nem tudja megfelelő szinten tartani a cukorfelhasználást, a vércukor emelkedik) következménye, a vér inzulinszintje megemelkedik, ez együtt jár az erek összeszűkülésével és a nátrium visszatartásával.

Ugyanakkor a vese vérnyomást szabályozó mechanizmusa is kórosan megváltozik. Mindezek vezetnek a magas vérnyomás kialakulásához.

A cukorháztartás zavara eleinte csak az éhomi vércukorérték emelkedésében, a cukorterhelésre adott kóros válaszban, később cukorbetegségben nyilvánul meg. Sajnos, míg korábban a 40-50 és korosztályt érintette (korábban időskori diabétesznek is nevezték), ma már nem ritkán tapasztalható a 20-30 évesek körében. A folyamat előrehaladása következtében előbb utóbb gyógyszeres („tablettás") majd inzulinnal történő kezelés válik szükségessé. A veseátültetések jelentős része a cukorbetegség okozta veseelégtelenség miatt történik. Sokat könnyítene a cukorbetegek sorsán és csökkentené a vesebetegség elfordulását is.

Forrás: Weborvos