Együttműködésünk kutató műhelyekkel, kutató központjaink

Gyümölcsöző együttműködés a kutató-társadalommal

Jelentős múltra visszatekintő együttműködéseink során számos szoros kapcsolatot építettünk ki egyetemi kutatókkal és kutatóintézeti szakemberekkel egyaránt.

Amit ezeknek az együttműködéseknek köszönhetünk, az megfizethetetlen, hiszen nagy léptékű kutatásokat, gondolatcserét és mély barátságokat hoztak.

Globális kutatási együttműködés

Alapelvünk, hogy szoros és gyümölcsöző együttműködést tartsunk fenn a kutatók nemzetközi társadalmával. Ez a belső megelégedés, a barátság és szinergiák forrása is egyben.

Megtartó erőnk a kutatás-fejlesztés iránti megingathatatlan elkötelezettségünkben gyökerezik.. 19 országban hoztunk létre nemzetközi terápiás kutatóközpontokat (International Centers for Therapeutic Research - ICTR). Ezek a központok biztosítják azt az egyre összetettebb hátteret, amely ma a gyógyszerfejlesztéshez szükséges nagyívű és kiterjedt klinikai kutatásokhoz szükséges.

ICTR központjaink a következő városokban találhatóak:
Brüsszel, Budapest, Buenos Aires, London, Madrid, Melbourne, Montreal, Moszkva, München, Párizs, Peking, Prága, Rio de Janeiro, Róma, Szöul, Szingapúr, Stockholm, Tokió és Varsó.

Budapesti Servier Gyógyszerkémiai Kutatóintézet (SRIMC)

A Servier Budapesten hozta létre új kutatóintézetét „Servier Research Institute of Medicinal Chemistry (SRIMC)” néven. Az intézet a magyar főváros észak-nyugati részén, a rangos „Graphisoft Park”-ba települt.

Az új Servier kutatóközpontot befogadó 3.400 négyzetméter alapterületű épületben 18 kémiai laboratórium áll a kutatók rendelkezésére. A központ rekordidő, kevesebb, mint egy év alatt jött létre.

A budapesti kutatóintézetet dr. Blaskó Gábor akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja irányítja. A kutatócsoportokat magyar kutatók alkotják, és állandó kapcsolatban dolgoznak a francia központú IDRS kutatóintézet kémiai és farmakológiai kutatólaboratóriumaival.

A budapesti kutatóintézet létrehozásával megsokszorozódott az együttműködés a magyar és nemzetközi biológusok, orvosok és vegyészek között a Servier összes tumor- és anyagcsere-kutatási programjainak területén. A budapesti kutatóintézet működésével kiegészülve a Servier kutatási tevékenysége még intenzívebbé válik. Az új kutatóintézet feladata szerint új molekulák felfedezésére törekszik a tumor- és cukorbetegség kezelésben. Azokon az új molekulákon, amelyek rendelkeznek az új gyógyszerek előállításához szükséges fizikai-kémiai és biológiai sajátosságokkal, Croissyban, Franciaországban végzik el a farmakológiai teszteket a SERVIER kutatói által kiválasztott célmolekulákkal.

Az új világszínvonalú kutatóközpont 2008 januárjában tartott megnyitóján dr. Blaskó Gábor vezérigazgató a központ gazdasági fontosságát is hangsúlyozva utalt arra, hogy az európai két százalékos átlaggal szemben a magyar GDP mindössze egy százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre, és ennek is nagyobb részét állami forrásból. Hozzátette: a magánszféra évente mintegy 90-100 milliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre és ennek 40 százalékát négy nagy magyarországi gyógyszercég – közte a SERVIER és Egis – költi el. Az új SRIMC beruházással a SERVIER-csoport a legnagyobb K+F befektető Magyarországon.

Dr. Jean-Philippe Seta, a SERVIER csoport ügyvezető elnöke kiemelte: „A franciaországi SERVIER és a magyar EGIS Gyógyszergyár, amely a SERVIER csoport tagja, közösen végzett kutatásai az ideggyógyászat területén rendkívül gyümölcsözőnek bizonyultak. Az elmúlt tíz évben végzett munka lehetővé teszi, hogy a jövőbeni együttműködést új alapokra helyezzük. Ma, a gyógyszerkémiai kutatásoknak szentelt budapesti SERVIER Kutatóintézet létrehozásával, a kutatási kapacitásunkat szeretnénk növelni, és további sikereket szeretnénk elérni a cukorbetegség és a rák elleni küzdelemben.”

Egy gyógyszer kifejlesztése hosszú folyamat; a Servier kutatócsoportjai ma nemcsak a jelenért, hanem a jövőért, sőt, magáért az életért dolgoznak.