Servier-központ nyílt Óbudán

2008. február 1.

Franciaországon kívül elsőként Magyarországon épít új kutatóközpontot a cégcsoport.

Hétmilliárd forint beruházással épült gyógyszerkémiai kutatóintézetet adott át tegnap a francia központú Servier csoport az óbudai Graphisoft Parkban. A 3400 négyzetméteres intézet 18 laboratóriumában hatvan kutató dolgozik, két ígéretes molekulát már szintetizáltak - mondta a Világgazdaság kérdésére Jean-Philippe Seta, a Servier csoport ügyvezető elnöke.

Mint ismert, a magyar származású Beregi László orvoskémiai kutató 1960-ban csatlakozott a magánkézben lévő francia gyógyszercéghez, az ő nevéhez fűződik két, a cukorbetegség és a magas vérnyomás kezelésére alkalmazott hatóanyag felfedezése. A magyar kapcsolatot erősítette, hogy 1995-ben a Servier 51 százalékos tulajdonrészt vásárolt az Egisben. Jelenleg az Egis és a százszázalékos francia tulajdonban lévő Servier Hungária Kft. hazai gyógyszerpiaci részesedése kilenc százalék.

Jean-Philippe Seta közölte, Franciaországon kívül elsőként Magyarországon épít új kutatóközpontot a cégcsoport. Annak ellenére, hogy az elmúlt évben súlyos különadót vetettek ki a gyógyszercégekre, nem bánták meg az elhatározásukat, remélik, Magyarország rövid időn belül elismeri a gyógyszeripari innnovációt, amely létfontosságú az ország gazdasági növekedésének szempontjából.

Forrás: Világgazdaság