Miért tabu még mindig lelkünk gyógyítása?

2016.06.06.

A depresszió ma az egyik legelterjedtebb népbetegség szerte a világon így Magyarországon is. Nem lehet eleget beszélni erről a tabu témáról, hiszen még mindig sokan titkolják, nem kezelik betegségüket és megalapozatlan magyarázatokkal nyugtatják magukat, hiszen sokak szerint aki felvállalja a betegségét, azt megbélyegzik. Minden hatodik ember - a nők 24, a férfiak 10 százaléka - élete során legalább egyszer megtapasztalja a depresszió kínjait, amelyek súlyos esetben leírhatatlan szenvedést okoznak, végkifejletként pedig akár öngyilkosságig is vezethet. Szembenézve a betegséggel, megfelelő terápiával pedig visszanyerhető az örömérzet, a rendszeres napi ritmus, visszanyerheti önmagát a beteg a munkában és a családban is. A depresszió havonta Magyarországon 200.000 embert érint, akiknek hozzávetőlegesen csak a fele részesül kezelésben. Egy depressziós epizód kezeletlenül 6-8 hónapig, vagy akár hosszabb ideig is tarthat, és krónikus is válhat.

A depresszió a rokkantságot okozó betegségek sorában évtizedek óta előkelő helyen áll, ugyanúgy, mint a cukorbetegség, a szív-érrendszeri betegségek, vagy a krónikus mozgásszervi elváltozások. Sokszor észre sem veszi a környezet, hogy a depresszióra jellemző tünetek jelentek meg szerettükön és az ennek leküzdésére megjelent esetleges alkoholproblémának vagy a hangulatingadozásoknak sokkal mélyebb gyökerei vannak. A depresszióban szenvedő egyének nagy többsége visszaesésre hajlamos, ha nem kezelik kellő gondossággal és odafigyeléssel. Ebben segíthet a beteg számára a pszichiáterrel szoros együttműködésben kialakított terápia, amibe beletartozik az ideális gyógyszer megtalálása és lehetőség szerint a szakszerű pszichoterápia, a rendszeres testmozgás, illetve a rendszeresség általában, tehát a helyes napi ritmus szerinti életmód tudatos visszaállítása, gondolva itt az étkezések, a munka, a társas kapcsolatok és az alvás-ébrenlét rendezettségére.

Ezzel együtt, még így is gyakoriak lehetnek a maradványtünetek, például az örömtelenség, az érzelmi tompultság, az érdektelenség, a motiválatlanság, és az alvászavarok is. Ezeknek a tüneteknek a fennállása megakadályozza a beteg korábbi életritmusának visszatérését, és visszaeséshez, vagy más társbetegségek kialakulásához vezethetnek, sőt, súlyos problémákat jelenthet a mindennapi munkavégzésben is. A korán felismert és jól kezelt betegség azonban csak minimálisan vagy egyáltalán nem zavar be a beteg életébe. Ezért nagyon fontos szem előtt tartani azt a reális elvárást, hogy a beteg visszanyerje régi önmagát. Ma még mindig tabu övezi a pszichiátriai betegségeket, sokan titkolják és csendben szoronganak a mindennapokban, miközben ha magas a vérnyomásuk vagy gyomorproblémáik vannak, orvoshoz fordulunk és gyógyszert szednek fizikai tüneteket produkáló betegségeikre. Vajon miben különböznek ettől a lelkünk betegségei? Külön jelentőséggel bír, hogy idén az Év gyógyszere díjat egy antidepresszív szer nyerte el. A díjat a Klinikai Farmakológiai Társaság ítéli oda minden évben azzal a céllal, hogy segítse a leginkább hatékony és betegbarát készítmények elterjedését. A depresszió megfelelő kezelése abban segít, hogy elkerüljük a visszatérő kórházi kezeléseket, a depresszió ne váljon krónikussá, ne veszítsük el családunkkal a kapcsolatot és akár a munkánkat is, aminek elvégzésére egyébként egyre kevésbé lennénk képesek.

Ha a következő tüneteket érzékeli huzamosabb ideje önmagán vagy családtagján, mindenképpen keressen fel szakembert a probléma kezelésére: örömérzés elvesztése, alvászavar, testtömeg változás, fáradtság, csökkent koncentrációs képesség, öngyilkossági gondolatok.