Ígéretes új molekula több az embernél előforduló ráktípus kezelésére

2016.05.12.

A melbourne-i Walter and Eliza Hall Institute és a Servier kutatói kimutatták, hogy a franciaországi székhelyű, nemzetközi gyógyszeripari vállalt, a Servier, és a brit Vernalis cég (K+F) együttműködéséből született új molekula blokkol egy, a ráktípusok közel negyede esetében a daganatos sejtek szaporodása szempontjából alapvető fontosságú fehérjét.

Ez a kutatómunka új eszközt nyújt a rákos sejtek elpusztítására és bíztató megoldást jelenthet a vérképzőrendszer rosszindulatú megbetegedéseinek kezelésében, úgymint az akut mieloid leukémia, a limfómák és a mielóma multiplex, valamint az olyan daganatot formáló ráktípusok esetében mint a melanomák, illetve a mell- és tüdőrák. A fenti kutatások eredményei ma jelentek meg a Nature című folyóiratban.

A Servier molekula (S63845) kötődik a BCL2 családba tartozó, MCL1 nevű fehérjéhez, amely lényeges szerepet játszik a rákos sejtek fennmaradásában.

Guillaume Lessene professzor, a melbourne-i (Ausztrália) Walter and Eliza Hall Institute kutatócsoportjának vezetője kiemelte, hogy jelen munka az első preklinikai bizonyítéka annak, hogy az MCL1 fehérje gátlása többféle ráktípus ellen hatékony.

„Az MCL1 fontos szerepet játszik számos ráktípusban, mivel ez a fehérje lehetővé teszi a rákos sejtek fennmaradását – ugyanis a sejtek ezen fehérjének köszönhetően rendszerint elkerülik a sejtpusztulásáért felelős programozott sejthalált” – fogalmazott Prof. Lessene. „A különböző rákmodellekken végzett vizsgálatok kimutatták, hogy az S63845 molekula hatékony olyan rákos sejtek ellen, amelyeknek a fennmaradásához szükséges az MCL1 fehérje”.

Prof. Lessen csapata együttműködött Prof. Andrew Wei hematológussal, az Alfred Hospitalban dolgozó Dr. Donia Moujalled doktorral és a Servier kutatóival. A közös munka eredményeképp nem csupánaz bizonyosodott be, hogy az S63845 molekula hatékony többféle ráktípussal szemben, hanem az is,hogy olyan dózisban alkalmazható, amelyet az egészséges sejtek képesek elviselni.

Dr. Olivier Geneste, a Servier onkológiai kutatási igazgatója elmondta: „A kutatómunka és a gyógyszerré fejleszthetőség lehetősége azt mutatják, hogy az MCL1-gátlókat érdemes lehet terápiás céllal alkalmazni a rákgyógyászatban. Az S63845 felfedezése a Vernalis szerkezeti biológia csoportjával közösen történt. A Servier és a Novartis közti e fehérjecsaláddal kapcsolatos együttműködés keretében hamarosan klinikai fázisba kerül egy MCL1 inhibitor fejlesztése”.

Prof. Lessene kifejtette, hogy ez a kutatómunka továbbibizonyítékokkal szolgál arra, hogy az új rákellenes gyógyszercsoport, a BH3-mimetikumok, hasznosak. „A BH3 mimetikus szerek gátolják a BCL-2 családba tartozó túlélésért felelős fehérjék  működését.Az MCL1 fehérje ebbe a családba tartozik, gátolása pedig beindítja a programozott sejthalál folyamatát. A Walter and Eliza Hall Institute kutatói több mint 28 évvel ezelőtt felfedték a BCL-2 rákban játszott szerepét, és immáron 4 éve ismerik az MCL1 fehérje alapvető fontosságú szerepét a rosszindulatú sejtek fennmaradásában” – fogalmazott a professzor.

A kutatás a Servier-vel kötött kutatási együttműködés keretei között zajlott, a következő szervezetek pénzügyi támogatásával: National Health and Medical Research Council of Australia, Leukemia and Lymphoma Society (US), Cancer Council Victoria, Kay Kendall Leukemia Fund, Victorian Cancer Agency, Australian Cancer Research Foundation, Victorian Government Operational Infrastructure Scheme, illetve az Anthony Redstone által hagyott örökség.

A Walter and Eliza Hall Institute a Victorian Comprehensive Cancer Centre kutatóközpontja, ez utóbbi pedig a rákellenes harcban elkötelezett kórházak és kutatóközpontok szövetsége Victoria államban.