Magyarország sikertörténete, magáért az életért

Mi magyarok büszkék vagyunk és büszkék lehetünk a találmányainkra, innovációinkra, melyek megváltoztatták a világot. A golyóstoll, a dinamó, a C vitamin, vagy napjainkból a Prezi, a Gömböc, vagy a Bogányi zongora.

2016-ra egy újabb lépcsőhöz érkeztünk, a világot foglalkoztató legfontosabb problémák egyikének a rákbetegség kezelésének kérdésében.

A Servier magyar kutatói Magyarországon kifejlesztettek két molekulát, melyek ígéretesnek bizonyultak arra, hogy a gyógyszerfejlesztés következő lépcsőjében a klinikai fázisban bizonyítsanak.

Most tehát lehetőség nyílik arra, hogy a jövő nagy felfedezéseinek egyike az onkológia területén egy magyar sikertörténet legyen a Servier gondozásában, a Magyar Kormányzat stratégiai partnereként, együttműködésben a hazai egyetemi és akadémiai kutató műhelyekkel.

A Servier egyike azon kevés nemzetközi gyógyszeripari vállalatnak, amelyek teljes gyógyszerfejlesztési folyamata Magyarországon is megtalálható. A cégcsoporton belül – azaz a 148 ország közül, ahol a Servier világszerte jelen van – ebbe a stratégiai helyzetbe csak Franciaország és Magyarország került.

A Servier nem profit-orientált vállalat. Alapítványként nincs a tőzsdén, nincsenek részvényesei, akiknek osztalékot kellene fizetni. Ennek köszönhetően nemzetközi bevételei 25%-át (!) visszaforgatja kutatásokra. Mindezt pedig jelentős arányban éppen Magyarországon költi el, fekteti be a jövőbe:

ALAPKUTATÁS MAGYARORSZÁGON – A Servier kivételes K + F befektetései – ígéretes vezérmolekulák a budapesti Servier kutatóintézetből

Az Óbudán található alapkutatási intézetünkben (SRIMC) vezető magyar kutatóink sikeresnek bizonyultak abban, hogy olyan ígéretes molekulákat azonosítsanak az onkológia területén, amelyek a jövőben jó eséllyel a világ vezető onkológiai gyógyszereivé válhatnak.

Budapesti Servier Gyógyszerkémiai Kutatóintézet (SRIMC)

A Servier Budapesten hozta létre új kutatóintézetét „Servier Research Institute of Medicinal Chemistry (SRIMC)” néven. Az intézet a magyar főváros észak-nyugati részén, a rangos „Graphisoft Park”-ba települt.

Az új Servier kutatóközpontot befogadó 3.400 négyzetméter alapterületű épületben 18 kémiai laboratórium áll a kutatók rendelkezésére. A központ rekordidő, kevesebb, mint egy év alatt jött létre.

A budapesti kutatóintézetet dr. Blaskó Gábor akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja irányítja. A kutatócsoportokat magyar kutatók alkotják, és állandó kapcsolatban dolgoznak a francia központú IDRS kutatóintézet kémiai és farmakológiai kutatólaboratóriumaival.

A budapesti kutatóintézet létrehozásával megsokszorozódott az együttműködés a magyar és nemzetközi biológusok, orvosok és vegyészek között a Servier összes tumor- és anyagcsere-kutatási programjainak területén. A budapesti kutatóintézet működésével kiegészülve a Servier kutatási tevékenysége még intenzívebbé válik. Az új kutatóintézet feladata szerint új molekulák felfedezésére törekszik a tumor- és cukorbetegség kezelésben. Azokon az új molekulákon, amelyek rendelkeznek az új gyógyszerek előállításához szükséges fizikai-kémiai és biológiai sajátosságokkal, Croissyban, Franciaországban végzik el a farmakológiai teszteket a SERVIER kutatói által kiválasztott célmolekulákkal.

Az új világszínvonalú kutatóközpont 2008 januárjában tartott megnyitóján dr. Blaskó Gábor vezérigazgató a központ gazdasági fontosságát is hangsúlyozva utalt arra, hogy az európai két százalékos átlaggal szemben a magyar GDP mindössze egy százalékát fordítják kutatás-fejlesztésre, és ennek is nagyobb részét állami forrásból. Hozzátette: a magánszféra évente mintegy 90-100 milliárd forintot fordít kutatás-fejlesztésre és ennek 40 százalékát négy nagy magyarországi gyógyszercég – közte a SERVIER és Egis – költi el. Az új SRIMC beruházással a SERVIER-csoport a legnagyobb K+F befektető Magyarországon.

Dr. Jean-Philippe Seta, a SERVIER csoport ügyvezető elnöke kiemelte: „A franciaországi SERVIER és a magyar EGIS Gyógyszergyár, amely a SERVIER csoport tagja, közösen végzett kutatásai az ideggyógyászat területén rendkívül gyümölcsözőnek bizonyultak. Az elmúlt tíz évben végzett munka lehetővé teszi, hogy a jövőbeni együttműködést új alapokra helyezzük. Ma, a gyógyszerkémiai kutatásoknak szentelt budapesti SERVIER Kutatóintézet létrehozásával, a kutatási kapacitásunkat szeretnénk növelni, és további sikereket szeretnénk elérni a cukorbetegség és a rák elleni küzdelemben.”

A SRIMC kiválóan felszerelt, korszerű laboratóriumában magasan képzett, PhD-fokozattal vagy felsőfokú tudományos végzettséggel rendelkező magyar kutatók dolgoznak magasan jegyzett szakemberek vezetésével. Büszkék vagyunk rá, hogy munkatársaink nemzetközi (pl. a Nobel-díjas Oláh György, illetve Ei-ichi Negishi csoportjában szerzett) tapasztalattal tértek vissza Magyarországra és választották a Servier kutatóintézetet. A SRIMC munkatársai az Intézet fennállása óta számos jelentős eredmény megalkotásában vettek részt. Több gyógyszerjelölt született az itteni kutatások eredményeképpen és nemzetközi szinten is jelentős a szabadalmi és szakmai publikációs tevékenységük, Az intézet munkatársai hazai és nemzetközi szakmai elismerésekben részesültek.

A SRIMC fontos szerepet vállal a szakmai utánpótlás képzésében. Számos diáknak volt lehetősége az elmúlt évtizedben az Intézet nemzetközi szinten is kiemelkedő felszereltségű laboratóriumaiban megismerkedni a gyógyszerkutatással. Hazai egyetemekkel és akadémiai kutatóhelyekkel is szoros kapcsolatot tart fenn az Intézet. Számos kutatási együttműködés mellett 2016 óta a Servier Kutatóintézet is tagja az Eötvös Loránd Tudományegyetem által vezetett “Biotechnológia Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ”-nak. Ez az együttműködés segíti az ipari és akadémiai kutatók közötti párbeszédet és lehetőséget teremtett arra is, hogy három diák doktori kutatásait a SRIMC-ben folytathassa.

Egy gyógyszer kifejlesztése hosszú folyamat; a Servier kutatócsoportjai ma nemcsak a jelenért, hanem a jövőért, sőt, magáért az életért dolgoznak.