A betegek életét javító új kezelések felfedezése érdekében a Servier originális gyógyszerekből származó árbevételének több mint 20%-át a K+F-be fekteti. A Servier csoport kutatás – fejlesztési erőforrásait azokra a terápiás területekre összpontosítja, mint például a rákkutatás, ahol számottevő a még kielégítetlen gyógyászati igény.

A Servier Paris-Saclay-i Kutatóintézetének megalapítása jól szemlélteti azon törekvésünket, hogy együttműködésen alapuló, agilis és produktív kutatásunkkal még jobban szolgáljuk a betegek érdekeit.

Bemutatkozik a SRIMC

Servier Kutatóintézet – Servier Research Institute of Medicinal Chemistry (SRIMC)

Egy gyógyszer kifejlesztése hosszú folyamat. A Servier Kutatóintézet munkatársai ennek a folyamatnak az első lépéseinél játszanak kulcsfontosságú szerepet, mellyel nemcsak a jelenért, hanem a jövőért, sőt, magáért az életért dolgoznak.

A Servier 2007-ben Budapesten hozta létre az originális gyógyszerkutatási tevékenység kémiai támogatására hivatott kutatóintézetét a Servier Gyógyászati Vegytani Kutatóintézetet (Servier Research Institute of Medicinal Chemistry, SRIMC). Az intézet festői környezetben, Budapesten a Graphisoft Parkban található.

A Kutatóintézetnek otthont adó 3400 négyzetméter alapterületű épületben 21 laboratóriumi helyiségben folyik a szintetikus és analitikai kémiai kutatás. A megnyitás óta folyamatosan fejlődő intézet nemzetközi szinten is kiemelkedő kutatási infrastruktúrával rendelkezik. Személyi állományunk jelenleg mintegy 50 magasan képzett, elsősorban vegyész, vegyészmérnök, vagy gyógyszerész végzettségű kutatóból, és a munkájukat segítő további 10 munkatársból áll, mellyel intézetünk a Servier felfedező kémiai kutatásának elsőszámú résztvevője. Hozzájuk kapcsolódik az a 10-15 hazai és külföldi diák, doktorandusz, aki itt végzi szakmai gyakorlatát, itt készíti diplomamunkáját vagy doktori értekezését.

Az intézet alapító igazgatója dr. Blaskó Gábor akadémikus volt, akitől 2015-ben Kotschy András vette át a vezetést. A budapesti kutatók a párizsi és bostoni gyógyszerkémikus kollégáikkal és a világ számos pontján megtalálható együttműködő partnerekkel együtt határokon átívelő csapatokban kutatják a jövő hatásos gyógyszereit. A kutatások elválaszthatatlan részét képezi a franciaországi Servier kutatóintézet más osztályaival és a Servier egyéb egységeivel való szoros, napi szintű együttműködés.

A kutatóintézet munkatársai elsősorban a Servier kutatásainak elsődleges területén, új rákgyógyszerek felfedezésén dolgoznak, valamint részt vesznek a neurológiai és immun-gyulladásos betegségek kutatásában is. Az intézet alapítása óta eltelt időszak eredményességét jól mutatja, hogy munkatársaink keze közül féltucat gyógyszerjelölt került ki, melyek közül több a klinikai vizsgálatok stádiumában van. Az eredményekről számos szabadalom és nemzetközi folyóiratcikk is tanúskodik, valamint az intézet munkatársai több hazai és nemzetközi szakmai elismerésben is részesültek.

A napi gyógyszerkutatási tevékenység mellett intézetünk munkatársai aktív szerepet vállalnak a jövő terápiás megoldásainak felfedezésében, kialakításában is. Részt veszünk többek között új típusú hatóanyagok kifejlesztésében, célzott terápiás megoldások kidolgozásában. Folyamatosan fejlesztjük kémiai szakértelmünket és eszköztárunkat is. Az utóbbi években meghonosítottuk intézetünkben a biokatalítikus, áramlásos és fotokémiai módszerek rutinszerű használatát. A szintetikus kémiai tevékenység támogatását hasonlóan magas szintű analitikus csapat látja el, akik a gyógyszermolekulák mellett a biomolekulák vizsgálatában is jártasságot szereztek az elmúlt évtizedben. A budapesti intézet kémikusai szakértelmének elismerése az is, hogy a felfedező gyógyszerkutatás és a gyógyszergyártás közötti szakmai hidat jelentő korai kémiai eljárásfejlesztésért felelős csapatot is intézetünkben hozta létre az anyacég.

A SRIMC fontos szerepet vállal a szakmai utánpótlás képzésében. Számos diáknak volt lehetősége az elmúlt évtizedben az intézet nemzetközi szinten is kiemelkedő felszereltségű laboratóriumaiban megismerkedni a gyógyszerkutatással. Hazai és külföldi egyetemekkel és akadémiai kutatóhelyekkel is szoros kapcsolatot tart fenn az intézet. Számos kutatási együttműködés mellett 2016 óta a Servier Kutatóintézet is tagja az Eötvös Loránd Tudományegyetem által vezetett “Biotechnológia Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ”-nak.

Átfogó egészségügyi útmutatás

A Servier elkötelezett a páciens mellett, a kutatástól az innovatív terápiás megoldásokig.

Naponta 100 millió beteget kezelnek világszerte a Csoport gyógyszereivel.

A Servier gyógyszerek széles választéka

Minőségi generikus gyógyszerek

Digitális technológia a holnap egészségügyében

EGY ÚJ K+F MODELL FELÉ AZ INNOVÁCIÓ GYORSÍTÁSÁHOZ

K+F modellünk folyamatosan fejlődik, hogy felgyorsítsa a betegek valós szükségleteire reagáló gyógyszerek fejlesztését. A leendő Servier Paris-Saclay Kutatóintézet megalapítása tökéletesen szemlélteti azon vágyunkat, hogy nyitottabb, agilisabb és produktívabb kutatásokat folytassunk a betegek kiszolgálása érdekében.

A betegek életét javító új kezelések felfedezése érdekében a Servier árbevételének átlagosan 20%-át (kivéve a generikus gyógyszereket) K+F-be fekteti. A Csoport Kutatási és Fejlesztési erőfeszítéseit négy főbb terápiás területre összpontosítja. A Servier globális K+F költségvetésének* 50%-át rákgyógyítás kutatására kívánja fordítani.

* forgalmazott termékekhez kötődő tevékenységek

ONKOLÓGIA
SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK
IMMUNRENDSZERI – GYULLADÁSOS
NEUROPSZICHIÁTRIAI BETEGSÉGEK

Servier Paris-Saclay Kutatóintézet

Jelentős lépés a nyitottabb, dinamikusabb és produktívabb, a betegeket szolgáló kutatás elérésében.

  • 45.000 m2 kutatási létesítmény
  • Start-up inkubátor
  • 350 millió eurós beruházás
  • A Servier lesz az egyetlen nemzetközi gyógyszeripari vállalat ebben az egyedülálló létesítményben.